Ορδουλίδης Νίκος

Πανεπιστημιακός Υπότροφοςnikos ordoulidis

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σπούδασε στο University of Leeds της Αγγλίας (διδακτορικό στη «λαϊκή μουσικολογία» και μεταπτυχιακό στη «μουσική εκτέλεση») και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο «μουσικής επιστήμης και τέχνης»). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από αστικά μουσικά ιδιώματα άμεσα συνδεδεμένα με τη μουσική βιομηχανία. Ειδικότερα, προτεραιότητες αποτελούν: ο μουσικός συγκρητισμός που διέπει τα εν λόγω είδη· η έννοια και η αξία των προφορικώς μεταδιδόμενων μουσικών παραδόσεων· η επιστημονική κατάρτιση δισκογραφίας· τεχνολογίες ηχογράφησης· μουσική ανάλυση. Τέλος, λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης ως πιανίστας, οι ερμηνευτικές τεχνικές και η παιδαγωγική και μουσικολογική προσέγγιση του «λαϊκού πιάνου» (βλ. eastern-piano.com), συνιστούν την πλέον πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα. Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές, μέλος του Modern Greek Studies Association και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και έχει προσφάτως ξεκινήσει να δουλεύει ένα καινούργιο εγχείρημα με τίτλο «The Eastern Piano Project» για το οποίο έχει διοργανώσει σεμινάρια και ημερίδες. Η διδακτορική του διατριβή μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. [www.ordoulidis.gr]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Βιβλία

The Recording Career of Vasílis Tsitsánis (1936-1983). An Analysis of his Music and the Problems of Research into Greek Popular Music. PhD Dissertation. University of Leeds, School of Music. 2012.

Η Δισκογραφική Καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της Μουσικής του και τα Προβλήματα της Έρευνας στο Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι. [μετάφραση και εξέλιξη της διδακτορικής διατριβής.] Εκδόσεις Ιανός. 2014.

Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά

‘The Greek Popular Modes’ [ηλεκτρονικό άρθρο].BritishPostgraduateMusicology, 11. December 2011.<http://britishpostgraduatemusicology.org/bpm11/ordoulidis_the_greek_popular_modes.pdf>

Εισηγήσεις σε συνέδρια

‘The Greek Laikó (Popular) Rhythms: Some Problematic Issues’, εισήγηση σε συνέδριο. Athens Institute for Education and Research. 2nd Annual International Conference on Visual and Performing Arts, 2011.

‘The Minóre Dhrómos [Popular Mode] in the Songs of Vasilis Tsitsánis’, εισήγηση σε συνέδριο. The Institute of Rebetology. 1st Conference about the Life and Times of Vassilis Tsitsanis. London, School of Oriental and African Studies, 2012.

«Η αστική λαϊκή μουσική στην εκπαίδευση της Ελλάδας: ορισμένα προβληματικά ζητήματα», Στο Φούλιας, Βούβαρης, Κίτσιος και Χάρδας Μουσική και Μουσικολογία. Παρόν και μέλλον. Πρακτικά διατμηματικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας (Θεσσαλονίκη 21-23 Νοεμβρίου 2014, 204-209).

'Every port and sorrow': The bounds between sea and misery in Greek songs”, εισήγηση σε συνέδριο. International Conference hosted by the Mediterranean Institute, University of Malta: ‘Thalassic Imaginaries: the Mediterranean Sea in Language, Art and Other forms of representation’. 23-24 January 2015.

ΣεμινάριαΔιαλέξεις

‘Popular Musicology in Greece: The Case of Rembétiko and Laikó Musical Styles’, διάλεξη. The Athens Centre, 2013.

«Ο Ρόλος του Βασίλη Τσιτσάνη στην Εξέλιξη του Ελληνικού Αστικού Τραγουδιού», ομιλία. Ελληνογαλλική Σχολή 'Ευγένιος Ντελακρουά', Αθήνα, 2013.

«Το Λαϊκό Πιάνο – Λαϊκός αυτοσχεδιασμός, σολιστική εκτέλεση τραγουδιών, τεχνική συνοδείας, απόδοση των λαϊκών δρόμων», σεμινάριο. Δημοτικό Ωδείο Φλώρινας, 2013.

«Το Λαϊκό Πιάνο», σεμινάριο. Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 2014.

«Το Λαϊκό Πιάνο», σεμινάριο. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, 2014.

Ημερίδα για το λαϊκό πιάνο: σεμινάριο – έκθεση φωτογραφίας – ρεσιτάλ. Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 2015.

Σεμινάρια: Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής – Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας «Στιγμές της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού με αφορμή τέσσερις επετείους». Αισθητική της λαϊκής μουσικής: η συνθετική τεχνοτροπία του Βασίλη Τσιτσάνη (18 και 25 Νοεμβρίου, 2015).

Συλλογικά έργα

«Ένα λαϊκό μουσικό σύμβολο», στο «Τσιτσάνη εγκώμιον», συλλογικό βιβλίο (επιμ. Δημήτρης Μανιάτης). Εφημερίδα «Τα νέα» (16 Ιανουαρίου, 2015).

Διάφορα

«Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης – Βασίλης Τσιτσάνης», Συμμετέχων/Ομιλητής. Τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ, 2013.

Λήμμα του Βασίλη Τσιτσάνη στο Grove Music/Oxford Music Online, 2014.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ

2009: Χορηγία του Κώστα Τσιτσάνη για τη διδακτορική διατριβή στο University of Leeds.
2011: Χορηγία του «Κέντρου Έρευνας - Μουσείου Βασίλης Τσιτσάνης» για τη διδακτορική διατριβή.
2011: Χορηγία του Λαμπριανού Καρυπίδη για τη διδακτορική διατριβή.
2011: Χορηγία του School of Music, University of Leeds για τη διδακτορική διατριβή.
2012: Χορηγία της ALP Business Solutions SA για τη διδακτορική διατριβή.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΕΡΓΟΑΥΤΟΝΟΜΑ PROJECTS

 • Θρησκευτική μουσική για μικτή χορωδία και για μικτή χορωδία και ορχήστρα.
 • Κύκλος βαλς και νυχτερινών για πιάνο σόλο.
 • Επίσημος τουριστικός οδηγός του Δήμου Νάουσας. Επιμέλεια, συνθέσεις του ιδίου.
 • 1ος προσωπικός δίσκος: «Όνειρο διπρόσωπο» – 2006 (ανεξάρτητη παραγωγή).
 • 2ος προσωπικός δίσκος: Μουσικο-θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Έργο για συμφωνική ορχήστρα και παιδική χορωδία – 2006 (ανεξάρτητη παραγωγή).
 • 3ος προσωπικός δίσκος: «Άρωμα από λουλούδι» – 2007 (ανεξάρτητη παραγωγή).
 • 4ος προσωπικός δίσκος: «Λυρικοί Ορίζοντες, 10 λαϊκά τραγούδια για πιάνο & φωνή» – 2009 (ανεξάρτητη παραγωγή).
 • «Το Λαϊκό Πιάνο»: σειρά βιντεοσκοπήσεων λαϊκών ταξιμιών – πειραματισμοί σε διάφορες τεχνικές γύρω από το πιάνο. 2012 (eastern-piano.com).
 • Μουσικοθεατρικό ανάγνωσμα «Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος». Έργο για τρεις σολίστες, Βυζαντινή χορωδία και πιάνο - 2013.
 • Μουσική στην ταινία μικρού μήκους «Alone», σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαϊτζή – 2014.
 • 5ος προσωπικός δίσκος: «Το λαϊκό πιάνο – η εποχή του ρεμπέτικου» – 2015 (Melissa music).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

2009: Μηνιαίος Μουσικός Οδηγός για το Λαϊκό Τραγούδι, Περιοδικό «Όασις, Τεύχος 14: Αναφορά και σχολιασμός δύο προσωπικών δίσκων (Όνειρο Διπρόσωπο και Άρωμα από Λουλούδι).

2010: Συνέντευξη και άρθρο του Κώστα Μαρίνου στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» για τον Τσιτσάνη και τη διδακτορική διατριβή (11 Ιουλίου).

2013: Άρθρο της Σοφίας Αδαμίδου στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» για τον Τσιτσάνη και τη διδακτορική διατριβή (Κυριακή, 13 Ιανουαρίου).

2013: Αφιέρωμα στο «Λαϊκό Πιάνο» στο μουσικό περιοδικό Ogdoo.gr (13 Ιουνίου).

2013: Άρθρο του Κώστα Μαρίνου στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» για το Μουσικοθεατρικό ανάγνωσμα «Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος» (Τετάρτη, 26 Ιουνίου).

2013: Άρθρο της Γιώτας Βαζούρα στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για την διδακτορική διατριβή (Τρίτη, 8 Οκτωβρίου).

2014: Άρθρο του Κώστα Μαρίνου στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» για το σεμινάριο του Λαϊκού Πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου).

2014: Άρθρο του Στάθη Παχίδου στο protagon για το λαϊκό πιάνο (22 Σεπτεμβρίου).

2014: Άρθρο του Δημήτρη Μανιάτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (4 Οκτωβρίου).

2014: Συνέντευξη στον Χάρη Συμβουλίδη και το avopolis.gr για την κυκλοφορία της μεταφρασμένης διδακτορικής διατριβής από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ (17 Νοεμβρίου).

2014: Συνέντευξη στον Κώστα Μπαλαχούτη και το μουσικό περιοδικό «Όγδοο» για κυκλοφορία της μεταφρασμένης διδακτορικής διατριβής από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ (2 Νοεμβρίου).

2014: Συνέντευξη στον Πάνο Βασιλάκη και το in.gr για κυκλοφορία της μεταφρασμένης διδακτορικής διατριβής από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ (25 Οκτωβρίου).

2014: Άρθρο της Σταυρούλας Παπασπύρου στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (23 Οκτωβρίου).

2014: Άρθρο της Γιούλης Επτακοίλης στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (23 Οκτωβρίου).

2014: Άρθρο της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (23 Οκτωβρίου).

2014: Συνέντευξη στην Δέσποινα Σαββοπούλου και την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (3 Νοεμβρίου).

2014: Άρθρο του Γιώργου Σκίντσα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (23 Νοεμβρίου).

2014: Βιβλιοκριτική του Πάρι Κωνσταντινίδη για το bookpress.gr (17 Δεκεμβρίου).

2015: Συνέντευξη στον Σταύρο Διοσκουρίδη και το popaganda (14 Ιανουαρίου).

2015: Συνέντευξη στη Γιώτα Βαζούρα και την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (2 Ιανουαρίου).

2015: Άρθρο της Γιώτας Σύκκα στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής (εκδ. ΙΑΝΟΣ) (31 Ιανουαρίου).

2015: Άρθρο της Κατερίνας Τζιωρίδου στο parallaximag.gr για το λαϊκό πιάνο και τη συναυλία στο φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (12 Σεπτεμβρίου).

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

2007: Συνέντευξη στην Αναστασία Γρηγοριάδου. Σταθμός 95.8, ΕΡΤ3. Σεπτέμβριος.

2014: Συνέντευξη στον Αλέξη Βάκη. Σταθμός 105.5, «Στο κόκκινο». 25 Οκτωβρίου.

2015: Συνέντευξη στον Θανάση Γιώγλου. Σταθμός 100.6, Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης. 4 Φεβρουαρίου.

2015: Συνέντευξη στον Φώτη Φερενίδη. Σταθμός FM 100, Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. 18 Ιουνίου.

2015: Συνέντευξη στους Γιάννη Τσολακίδη και Πάρη Παρασχόπουλο και στην εκπομπή «Κόντραπούντο» της τηλεόρασης της ΕΡΤ3. 20 Ιανουαρίου.

2015: Συνέντευξη στην Αναστασία Γρηγοριάδου. Σταθμός 95.8, ΕΡΤ3. Σεπτέμβριος.

 
ΕλληνικάEnglish