Η Σμύρνη κι η Σμυρνιά

Μουσική παράσταση
Ιωάννινα 8 Μαρτίου 2012

Έκδοση: © Εργαστήριο Έντυπης & Ψηφιακής Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ), Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα 2013)

Χορηγοί έκδοσης: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Exofyllo 2b 2

Ένθετο:

pdfΗ Σμύρνη κι η Σμυρνιά


Το περιεχόμενο του δίσκου αυτού δεν βγήκε από το studio, αλλά από το μεγάλο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: η συναυλία προετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα και παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα στις 8 Μαρτίου 2012, την ημέρα που έχει οριστεί να γιορτάζεται η Γυναίκα. Εγκαινιάστηκε με τον τρόπο αυτό ένας κύκλος εκδηλώσεων που είχε τον τίτλο «Γυναίκα και χρώμα», διοργάνωση της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η συμβολική επιλογή της Σμυρνιάς οδήγησε σε μια διαχείριση του θέματος που ήταν συγχρόνως φορτισμένη αλλά και παιγνιώδης: η ορχήστρα που παρουσιάστηκε στη σκηνή του πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου ήταν μια ορχήστρα φοιτητριών, εκ των οποίων οι περισσότερες ανέβαιναν για πρώτη φορά στο πατάρι.
Η ανάμνηση της πολύμηνης προετοιμασίας θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όσων την έζησαν από κοντά. Ανάλογα συγκινητική ήταν και η ζωντανή εκτέλεση: άγχος κι αδεξιότητα, λάθη και αστοχίες σαρώθηκαν τελικά από τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό των νεαρών μουσικών, που αναμετρήθηκαν στην πρωτόλεια αυτή ερμηνεία τους με την μεγάλη πρόκληση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρεπερτορίου.

Θα μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε την τεχνολογία για να διορθώσουμε τα «άτοπα», αποφασίσουμε όμως να τα κρατήσουμε γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ανεπανάληπτης βραδιάς, και απτό ίχνος της ζωντανής ατμόσφαιρας που βιώσαμε μαζί συντελεστές και κοινό.
Άλλωστε έτσι είναι κι η Σμυρνιά, αν θέλουμε να την δούμε ως γυναικείο σύμβολο: η χάρη της δεν είναι μόνο τα προτερήματα, αλλά και τα ελαττώματά της, αυτές οι «ατέλειες» που την καθιστούν γήινη, αληθινή κι ακαταμάχητη.

Στην παράσταση συμμετείχαν ο καθηγητής Δημήτρης Μυστακίδης (μπάσο, τζουράς, τραγούδι) και οι φοιτήτριες του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου:
Ανδριάνα Αγγελοπούλου (μαντολίνο)
Δέσποινα Γκάιντα (κρουστά)
Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι)
Κωνσταντίνα Καραΐσκου (ακορντεόν)
Ελένη Κοκκάλα (ούτι και τζουράς)
Μαρία Λενά (βιολί)
Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι)
Ασημίνα Σιγάλα (τραγούδι)
Φρόσω Σφακιανάκη (κιθάρα)
Μαρία Τσακανίκα (τραγούδι)
Ο Γιώργος Κοκκώνης και ο Δημήτρης Μυστακίδης ανέλαβαν τις ενορχηστρώσεις και τη μουσική διδασκαλία.
Η ηχογράφηση έγινε από τον Βασίλη Μάρκου, η μίξη του ήχου από τον Γιώργο Κοκκώνη και το τελικό mastering από τον Νίκο Διονυσόπουλο.
Η επεξεργασία των φωτογραφιών έγινε από τον Αποστόλη Τσαρδάκα.
Η επιμέλεια και τα κείμενα της παρούσας έκδοσης οφείλονται στην Μαρία Ζουμπούλη και τον Γιώργο Κοκκώνη.

Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου για τη χρηματοδότηση της παραγωγής και την εν γένει υποστήριξη.
Ευχαριστούμε τον Νίκο Διονυσόπουλο για την αφιλοκερδή του συνεισφορά.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην Μαριλένα Λέκκα, συντονίστρια του κύκλου «Γυναίκα και χρώμα» που διοργάνωσε η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και στις κυρίες Γεωργία Λαδογιάννη, Άννα Μπατιστάτου, Σοφία Πέγκα, Κατερίνα Πλακίτση, Εσθήρ Σολομών και Μαρίκα Σύρρου.

 

 
ΕλληνικάEnglish