Προφορικότητες

proforikotitesΗ έκδοση αυτή περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις της ημερίδας με θέμα «Προφορικότητες», που διοργανώθηκε στις 16 Ιουνίου 2007. Στόχος των συγγραφέων είναι η διερεύνηση, εμπειρική, μεθοδολογική και θεωρητική, του πολυδιάστατου φάσματος το οποίο ανακύπτει από τη διάδραση μορφών, δομών και μέσων, που σχετίζονται με το «προφορικό» και το «εγγράμματο». Στα συμφραζόμενα της παγκοσμιοποιημένης και τεχνολογικά ευέλικτης σύγχρονης πραγματικότητας, η διάδραση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 

 
Πολιτισμός: Θεσμοί και Διαχειρίσεις

politismos-diaxeiriseisΤο δεύτερο αυτό τεύχος των Τετραδίων συγκεντρώνει τις ανακοινώσεις της Ημερίδας με τίτλο «Πολιτισμός: Θεσμοί και διαχειρίσεις», που διοργανώθηκε στις 3 Ιουνίου του 2006 στα πλαίσια της Εβδομάδας Ανοιχτών Πυλών του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Ως απόρροια σύγχρονων ερευνητικών σχημάτων και διεπιστημονικών συνθέσεων, τα κείμενα αυτά επιχειρούν να προσεγγίσουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα, που αφορούν στην διαμόρφωση των πολιτικών πολιτισμού, στις διαχειρίσεις του υλικού και άυλου πολιτισμού, και στην αλληλόδραση ανάμεσα στους επίσημους και ανεπίσημους δημιουργούς πολιτισμού.

 
Μουσική Ήχος και Τόπος

hxos-toposΗ σειρά Τετράδια εισηγείται μια μορφή άμεσης καταγραφής και διάχυσης του ερευνητικού λόγου στη γένεσή του. Κατανεμημένα σε ενότητες ανάλογα με τη φύση των θεματικών που διερευνώνται, τα Τετράδια επιδιώκουν να καταστήσουν γνωστές στο κοινό, μυημένο και μη, καταθέσεις σχετικές με το μουσικό φαινόμενο στην ευρύτερή του διάσταση. Εκκινώντας από συναντήσεις εργασίας, τα Τετράδια αποτυπώνουν την πρωτόλεια μορφή των κειμένων που φιλοξενούν, με ελάχιστη εκ των υστέρων επεξεργασία, προσβλέποντας λιγότερο σε αποκρυσταλλωμένες θέσεις και περισσότερο σε γόνιμο διάλογο. Αυτό το «εν δυνάμει» της φύσης τους αντανακλάται και στον «βιοτεχνικό» χαρακτήρα του εντύπου στο οποίο καταλήγουν και το οποίο διανέμεται δωρεάν.

 
Λευτέρης Παύλου, Το τουμπελέκι και οι ρυθμοί

pub_paulou"Πλάι σε ανθρώπους που έπαιζαν παραδοσιακά μουσικά όργανα, τραγουδούσαν και χόρευαν, το υλικό που παρουσιάζεται εδώ δεν το γνώρισα απλά, αλλά το βίωσα, ζυμωμένο με εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, και προπαντός με αισθήματα πλούσια και μεστά, πάνω στην συλλογική μέθεξη που ενώνει τους κοινωνούς μιας μουσικής γλώσσας παλιάς, μα πάντα ζωντανής. Προσπάθησα λοιπόν κατά τη συγγραφή να μην αποστεώσω το βίωμα, να μην προδώσω την δυναμική του, αλλά να ανακαλέσω σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ήχων, και, πιο πολύ ακόμα, των λειτουργιών που υπηρετούν οι ρυθμοί που συγκεντρώνω στην παρουσίαση αυτή.

Περισσότερα...
 
Απόστολος Τσαρδάκας, Το κανονάκι στις 78 στροφές
TsardakasΤο κανονάκι είναι ένα όργανο του οποίου ο ρόλος στη διαμόρφωση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παραμένει αδιερεύνητος. Παρά την αδιαμφισβήτητη θέση του στο ελληνικό οργανολόγιο, η παρουσία του υπήρξε για δεκαετίες υποβαθμισμένη, ενώ η φιλολογία γύρω από το ρεπερτόριο και τους μουσικούς του δεν είναι πάντα επαρκώς τεκμηριωμένη. Το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη θέση του οργάνου στην νεότερη ελληνική μουσική μέσω της συμμετοχής του στη δισκογραφία των 78 στροφών, η οποία αποτελεί το αρχαιότερο ηχογραφημένο και γι' αυτό πολυτιμότατο τεκμήριο.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 3
ΕλληνικάEnglish